Bedrijven betalen miljoenen teveel voor printservices!

Veel bedrijven gooien bakken geld over de balk met hun printoplossingen. Het leasen van multifunctionele printers en copiers gaat vaak via langlopende contracten met ondoorzichtige voorwaarden en onverwachte nacalculaties. Bedrijven kunnen jaarlijks zo’n 6 miljoen euro besparen als zij goed opletten wat voor contracten ze afsluiten.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 400 MKB-bedrijven in opdracht van Lucendis, leverancier van print- en scanoplossingen. Driekwart van de ondervraagde bedrijven heeft een servicecontract afgesloten met hun leverancier. Meestal zijn dat contracten die automatisch worden verlengd, waarbij ook een prijsindexatie wordt toegepast van gemiddeld 5 procent. Maar liefst 70 procent van de ondervraagde bedrijven vindt dat een belachelijke situatie en wil er vanaf.

Geldklopperij in de print business

Afgelopen jaar zijn er ongeveer 50.000 nieuwe printmachines geplaatst bij Nederlandse bedrijven. Dat betekent dat er nu zo’n kwart miljoen printers met een service-contract zijn. De onderhoudskosten per printer per maand liggen rond de 40 euro. “Een simpele rekensom leert ons dat op jaarbasis zo’n 120 miljoen euro aan kosten in rekening wordt gebracht bij klanten. Met een gemiddelde prijsindexatie van 5 procent komt daar nog zo’n 6 miljoen euro bij, terwijl de kosten voor de inkoop van het onderhoud gelijk zijn gebleven”, aldus Nando Akkermans, directeur van Lucendis. “Wij hebben berekend dat die indexatie eigenlijk helemaal niet nodig is, want de kosten zijn ook niet gestegen. Er worden dus kosten doorberekend naar klanten, terwijl die er helemaal niet zijn.”

Geen verdienmodel, maar een bedienmodel

De uitdaging om de businesscase voor printoplossingen aan te passen, wil Lucendis oppakken. “We zijn toch wel geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek. Wat mij betreft gaan we van een verdienmodel naar bedienmodel”, zegt Akkermans. Om dit voor elkaar te krijgen heeft het bedrijf The Clever People opgericht, dat redeneert vanuit de wensen van de ondernemer. Dat betekent kortlopende overeenkomsten, geen indexatie, kleur heeft dezelfde prijs als zwart-wit en binnen 4 uur een vervangende printer.

Ondoorzichtige kosten

De helft van de ondervraagde bedrijven klaagt in het onderzoek over onduidelijke kosten, die vaak bij de contracten komen kijken. Zo wordt er bijna altijd een onderscheid gemaakt tussen de kosten voor kleurenprints en zwart-wit afdrukken. Kleur is ongeveer vijf keer zo duur als zwart-wit. Vaak wordt vooraf een afspraak gemaakt over een maximaal aantal prints binnen een contract. Gaat een bedrijf daarover heen, dan volgt een nacalculatie. “Stel nou dat je teveel kleurenprints maakt, maar je blijft met je zwart-wit prints onder de limiet. Dan wordt dat niet verrekend, maar moet je gewoon het volle pond betalen”, legt Akkermans uit. “Zeker 85 procent van de bedrijven is van mening dat hier iets aan moet veranderen. Zij willen transparantere contracten. Met The Clever People zijn we daar alvast mee begonnen.”

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Vragen over een van onze oplossingen?

We gaan graag met je in gesprek om te zien welke oplossing het beste bij jouw organisatie past.

Flight Forum 840
5657 DV Eindhoven
Info@thecleverpeople.nl
Tel: 0850-201510

BTW: NL810871294B01
KVK: 11053432